Wolf Erlbruch!

Grattis Wolf Erlbruch, årets Almapristagare! Mest känd för den svenska läsekretsen är kanske illustrationerna till Det var det fräckaste!, boken om den lilla mullvaden som träffas av en bajskorv i huvudet och nu knatar runt i jakt på den som klämde ur sig den.

Den existensiella berättelsen Anden, Döden och Tulpanen har han både skrivit och illustrerat. Här hittar man följande dialog:

 – Jag håller mig i närheten av dig så länge du lever - för säkerhets skull, sa döden.
- För säkerhets skull? svarade anden.
- Ja, om det skulle hända dig något. En kraftig förkylning, en olycka - man vet ju aldrig vad som kan hända.

Visst leder den tankarna till Bergmans Det sjunde inseglet? Fast Döden är ju inte alls lika läskig i Erlbruchs gestaltning. Tvärtom passar den utmärkt att läsa för barn som just börjat nosa på de stora frågorna i livet.

Caroline Gezelius